Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

30.6.13

Αν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω

Ο δυναμικός του χαρακτήρας, αλλά και η επιτυχημένη θητεία του στο υπουργείο Ναυτιλίας επί κυβέρνησης Παπαδήμου, ήταν τα στοιχεία που συνηγόρησαν στην απόφαση του πρωθυπουργού να τον ορίσει υπουργό Υγείας.
Το όνομα του κ. Αδ. Γεωργιάδη είχε ακουστεί τις παραμονές του ανασχηματισμού, αλλά κανείς δεν τον είχε συνδέσει με τον ευαίσθητο και δύσκολο χώρο της Υγείας. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ, η τοποθέτησή του στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους ήταν έκπληξη και για τον ίδιο, αλλά, όπως διευκρινίζουν εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά, τα δύσκολα πάντοτε τον προκαλούσαν...Με το «καλημέρα», ο κ. Γεωργιάδης έπεσε στα «βαθιά», καθώς το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ είναι αυτή την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, που πρέπει μάλιστα να επιλυθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με δεδομένη και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Ο νέος υπουργός δηλώνει αποφασισμένος να βρει λύση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά για όλα όσα απασχολούν την υγεία.

«Ο βασικός μου στόχος» -δηλώνει με ευθύτητα στο «Εθνος της Κυριακής»- «είναι να είμαστε πλήρως έτοιμοι σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα. Δεν πρόκειται να ξεφύγει τίποτε!» «Θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει δώσει η χώρα και δεν θα ρισκάρουμε τις επόμενες δόσεις», προσθέτει.


Αλλεπάληλες συσκέψεις πραγματοποιεί ο Αδωνις Γεωργιάδης από την πρώτη στιγμή μετά την ορκωμοσία του, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία εν όψει της αυριανής έλευσης των τροϊκανών. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον ΕΟΠΠΥ, οι συσκέψεις στο υπουργείο είναι καθημερινές και, όπως εξηγεί, έχει καταλήξει στη μέθοδο του «claw back», τον συμψηφισμό οφειλών δηλαδή, μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικών. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό και ορισμένες λογιστικές αλλαγές που θα προωθήσει, θεωρεί ότι το έλλειμμα που σήμερα εμφανίζει ο οργανισμός θα μειωθεί δραστικά και δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά. Προαναγγέλλει δε, εξονυχιστικούς ελέγχους στο πεδίο των εγκρίσεων δαπανών και μέσα στο επόμενο 15θήμερο θα προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Αμεση δράση

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον νέο υπουργό Υγείας, είναι η μείωση του αριθμού των νοσοκομείων. Ενα σχέδιο που είχε εκπονηθεί από τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» αποφασισμένος να προχωρήσει και σε αυτό το θέμα. «Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω!», τονίζει.

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητές του είναι και η αποπληρωμή οφειλών. «Χρωστάμε περίπου 1,7 δισ. θα προχωρήσω πολύ γρήγορα, ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά», δηλώνει.
Ο κ. Γεωργιάδης, και από αυτές τις πρώτες του δηλώσεις, δείχνει ότι έχει ήδη μια συγκεκριμένη στρατηγική για τα θέματα της Υγείας. Εχει επιλέξει τρία, τα πιο βασικά, και σε αυτά θα επικεντρώσει την προσπάθειά του. Ο κ. Αντ. Μπέζας είναι βέβαιον ότι θα συμβάλεί με τις γνώσεις του για τα οικονομικά, ενώ η κυρία Ζ. Μακρή θα έχει την ευθύνη για τον τομέα της πρόνοιας.
Κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία του σχεδιασμού που έχει κάνει ο νέος υπουργός είναι και οι σχέσεις που διατηρεί με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Γ. Στουρνάρας έχει θετική γνώμη για τον κ. Γεωργιάδη και πιστεύει ότι θα έχουν μια άριστη συνεργασία.
Επίσης, επειδή θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις, το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει πολλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο από τον νέο υπουργό, ο οποίος πολύ σύντομα θα κληθεί να εξηγήσει δημόσια στους πολίτες την πολιτική που θα ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γεωργιάδης επιμένει ότι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ασφαλισμένος και πως ήρθε η στιγμή να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες.

Διαπραγματεύσεις

Το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και κατά τα 2/3 ή περίπου 650 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ογκώδες έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι σε περίπτωση κατά την οποία η τρόικα αποδεχθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξάλειψη της «τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ τότε θα υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ειδικότερα το πρόβλημα στον ΕΟΠΥΥ προτείνεται να αντιμετωπιστεί με επιστροφές των ποσών που υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες (claw back), με μειώσεις τιμών σε εξετάσεις και λοιπές δαπάνες περίθαλψης αλλά και εκτεταμένους ποσοτικούς ελέγχους δαπανών.

Γιάννης Σαραντάκος

Πηγή: ethnos.gr