Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

5.9.12

Μαχαίρι 1,5 δισ. στην χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Δρομολογείται η ενοποίηση τμημάτων και κλινικών

Η χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη να γίνουν περικοπές των δημοσίων δαπανών, ενώ για το θέμα των γιατρών και των εφημερίων αναμένεται να τονίσει ότι γίνεται προσπάθεια για περιορισμό της δαπάνης των εφημεριών.
Συγκεκριμένα θα τονίσει πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρχουν γιατροί που θα εφημερεύουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ενώ θα δρομολογηθεί ενοποίηση τμημάτων και κλινικών η οποία θα προχωρήσει χωρίς να κλείσουν νοσοκομεία.
Για τον περιορισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών θα τονίσει πως στόχος είναι να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2005, ήτοι στα 3,88 δισ. ευρώ και θα προαναγγείλει παρεμβάσεις για τον περιορισμό της «πολυφαρμακίας» από την πλευρά των γιατρών και των πολιτών.
Για τα γενόσημα, θα επαναλάβει πως το υπουργείο επιδιώκει να διευρυνθεί η αγορά των γενοσήμων και να μπουν θεσμικά πλαίσια για την εφαρμογή της δραστικής ουσίας.
Σημειώνεται πως το πακέτο των περικοπών δαπανών ύψους 11,8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014 προβλέπει εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ από τον τομέα της Υγείας.
Συγκεκριμένα, 920 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη, 120 εκατ. ευρώ από την αύξηση συμμετοχής τους ασθενούς, 245 εκατ. ευρώ από τη μείωση λειτουργικών δαπανών ΕΟΠΥΥ, 86 εκατ. ευρώ από τη μείωση δαπανών νοσοκομείων και 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συνεισφοράς υγείας του ΟΓΑ.