Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

14.11.11

Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία


Υπό καθεστώς ομηρίας και απόγνωσης τελούν, όπως υποστηρίζουν, οι εργαζόμενοι των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας, οι οποίοι έχοντας υποστεί τεράστια καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, αποφάσισαν να προβούν σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου διεκδικώντας το αυτονόητο: Να υπάρξουν, δηλαδή, «ανθρώπινες» συνθήκες εργασίας.
Η zougla.gr δημοσιοποιεί σήμερα ένα θέμα που είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Δημόσια Υγεία.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, κάνει λόγο για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας απόρροια της οποίας είναι η αμφιβόλου ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας.
«Μας εγκαταλείπουν οι αντοχές μας»
Στο δικόγραφο της μήνυσης που κατέθεσε η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν γίνεται λόγος για τα ρεπό (που πλέον φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός), τα νυχτερινά που πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι καθώς επίσης και τις βάρδιες που πρέπει να επιτελούν. Όπως χαρακτηριστικά λέει, οι υπάλληλοι των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα κόπωσης καθώς οι αντοχές τους έχουν αρχίσει να τους εγκαταλείπουν.
«Οι εργαζόμενοι μαζεύουν 50 και 100 ρεπό ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Υπάρχουν νοσοκομεία που το προσωπικό δουλεύει πέντε, έξι και εφτά νύχτες την εβδομάδα. Αρκετοί εργαζόμενοι σχολάνε στις τρεις το μεσημέρι και το βράδυ στις 11 ξαναπάνε στη δουλειά ή σχολάνε το βράδυ στις 11 και το πρωί 6:30 - 7 ώρα ξαναπάνε στη βάρδια. Δεν μεσολαβούν όχι 12 ούτε καν 7 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αφενός καταργούνται τα εργασιακά δικαιώματα και αφετέρου ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφαλή νοσηλεία» αναφέρει ο κ. Κουτσιουμπέλης.
Παράλληλα, τονίζει πως η ομοσπονδία έχει απευθυνθεί κατά καιρούς σε αρκετούς υπουργούς υγείας αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Μετά τις συνταξιοδοτήσεις, η πρόσληψη νέου νοσηλευτικού προσωπικού είναι αναγκαία με τους αρμοδίους όμως να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, να μην εφαρμόζονται τα προγράμματα όπως ορίζει ο νόμος.
«Η κυβέρνηση έλεγε για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού πέρα των συνταξιοδοτήσεων.Αυτό σημαίνει ότι είχε καταγραφεί από την κυβέρνηση σαν αναγκαίο, όμως ήρθε το μνημόνιο και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και όλα αυτά πήγαν περίπατο. Θα απαιτήσουμε από όλους τους υπεύθυνους να προβούν στις καλύψεις των θέσεων ώστε να βγαίνουν τα προγράμματα όπως ορίζει ο νόμος» σημειώνει ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
Μόνο στον ύπνο τους βλέπουν το χρώμα του χρήματος
Επιπροσθέτως, πέρα των εργασιακών συνθηκών, το προσωπικό των νοσοκομείων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης με τα χρήματα των υπερωριών, των νυχτερινών και των εξαιρέσιμων να εισπράττονται μόνο… στα όνειρά τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όπως λέει ο κ. Κουτσιουμπέλης, για το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουν πληρωθεί μόνο δύο, τρεις μήνες, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο «ούτε λόγος να γίνεται».
«Το μη ιατρικό προσωπικό είμαστε απλήρωτοι στα περισσότερα νοσοκομεία. Και αυτό έγινε γιατί μέσα από το μεσοπρόθεσμο δόθηκε μια εντολή για περικοπές δαπανών και κόψανε το 40% των δαπανών του δευτέρου εξαμήνου με αποτέλεσμα τα κονδύλια να μην επαρκούν και να μην μπορεί να γίνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν φτάνει που παραβιάζεται συστηματικά η εργατική νομοθεσία, ο κόσμος δουλεύει και απλήρωτος» καταλήγει.
Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.