Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

21.7.11

1 εκατ. κάτοικοι της Δ. Αττικής χάνουν το νοσοκομείο τους


Το πλήρες, δισέλιδο, άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ στις σελ. 38-39.


ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
•ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

«Τα τελευταία 100 χρόνια, από ιδρύσεώς του, στο νοσηλευτικό ίδρυμα που σήμερα ονομάζεται «Η Αγία Βαρβάρα» νοσηλεύτηκαν ασθενείς με λέπρα, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδες, μηνιγγίτιδες, AIDS και όποια άλλη νέα για την εποχή ασθένεια, που και μόνο το άκουσμά της προκαλούσε τρόμο. Τώρα που κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν κι άλλες λόγω προόδου της επιστήμης δεν τρομάζουν, δικαιούνται οι κάτοικοι, φτωχών οικονομικών στρωμάτων, της δυτικής Αθήνας ένα νοσοκομείο»


«Οχι» είναι η απάντηση του υπουργείου στο αναρτημένο στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας σχόλιο, ανωνύμου, που συμπυκνώνει την αλήθεια κάθε κατοίκου της δυτικής Αθήνας. Το νοσοκομείο «μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας αστικού τύπου», σύμφωνα με την τελική πρόταση «Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ», του υπουργείου.
Ο λόγος για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Ενα νοσοκομείο που απλώνεται σε 55 ζηλευτά στρέμματα στη δυτική Αθήνα. Που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της δυτικής Αθήνας (Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι) και δήμων του Πειραιά (Κορυδαλλός, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα). Περιοχές που κατοικούνται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, αλλά και με ιδιαιτερότητες πληθυσμιακές, τσιγγάνους, μετανάστες.
Ενα νοσοκομείο που καλύπτει εργαστηριακά τους έγκλειστους των φυλακών Κορυδαλλού, ΚΑΠΗ και δημοτικά ιατρεία της ευρύτερης περιοχής και φιλοξενεί τους μεταφερθέντες ασθενείς -160 τον αριθμό- με χρόνιες παθήσεις από τα ιδρύματα αναπήρων του Σκαραμαγκά. Ενα νοσοκομείο που δεν είναι ελλειμματικό.
100.000 ασθενείς το χρόνο
Ο πληθυσμός αναφοράς του ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και οι επισκέψεις μόνο στα εξωτερικά ιατρεία είναι περισσότερες από 100.000 τον χρόνο.
Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε (1η Ιουλίου) η τελική πρόταση «Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας Εθνικού Συστήματος Υγείας» του υπουργείου Υγείας, οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας έχουν ξεσηκωθεί. Ξεκίνησε μια σειρά κινητοποιήσεων, με χαρακτηριστικό την αγωνία, αλλά και τη θέληση των κατοίκων να παλέψουν για να παραμείνει το νοσοκομείο.
«Οχι στη διάλυση του νοσοκομείου. Αναβάθμιση τώρα», γράφει το πανό που καλωσορίζει τον επισκέπτη στο κατάφυτο, ατελείωτο σε έκταση, νοσοκομείο.
«Η δυτική Αττική δεν αντέχει να χάσει το νοσοκομείο της», λέει στην «Ε» ο 73χρονος Θανάσης Γαλάνης, που βρισκόταν στο νοσοκομείο για επανεξέταση: «Μια επίσκεψη αρκεί για να αποδείξει την προχειρότητα της κυβέρνησης. Πού θα τρέχουμε εμείς; Στο υπερπολυτελές, αλλά αργοκίνητο "Αττικόν" ή στο αποδιοργανωμένο και νευρικό "Νίκαιας". Εδώ έρχεσαι και ηρεμείς, θυμίζει εξοχή, αλλά κάνεις και τη δουλειά σου σε λίγες ώρες».
«Ποιο θα κλείσει; Αυτό; Πού το άκουσες; Ενα νοσοκομείο έχουμε εμείς. Κι είμαστε φτωχοί. Κάτω στην Αθήνα που έχει τόσα και είναι μια γειτονιά, γιατί δεν τα κλείνουν;», λέει η 63χρονη Μίνα Στυλιανού, επισκέπτρια ασθενούς, που δεν γνώριζε τα σχέδια του υπουργείου.
Οι κουβέντες της θυμίζουν εκείνες του πρώην προέδρου της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, νυν κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, στην πρώτη σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις (19/4): «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει, όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων. Και μάλιστα όταν διαθέτει εξαιρετική υποδομή, εργαστηριακή, μικροβιολογική, βιοχημική. Να γίνει προπάθεια», είχε πει.
«Προσπαθούμε για τα αυτονόητα. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε, αν όχι να το αναβαθμίσουμε», λέει στην «Ε» η δημοτική σύμβουλος Μ. Σιαραμπή.
Σχέδιο υποβάθμισης
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μιλούν για «σχέδιο υποβάθμισης του νοσοκομείου από το υπουργείο και τη 2η υγειονομική περιφέρεια» και φέρουν ως παραδείγματα την αλλαγή της ημέρας εφημερίας και το άδειασμα της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.
«Η υγειονομική περιφέρεια άλλαξε τη μέρα εφημερίας του νοσοκομείου και από εφημερία με το νοσοκομείο της Βούλας και το "Θριάσιο" μας έβαλαν να εφημερεύουμε με το "Αττικόν" που είναι πιο κοντά σε εμάς. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ σταμάτησε να μας φέρνει περιστατικά για να φανεί η χαμηλή πληρότητα των κλινών μας και να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους για μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο υγείας», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλης Σελέκος.
«H χειρουργική κλινική του νοσοκομείου αποδυναμώθηκε μετά τη λήξη συμβάσεων δύο γιατρών, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν. Επιπλέον, ένας γιατρός μετατέθηκε στο "Σισμανόγλειο" και ένας βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναρρωτική άδεια. Από επτά γιατρούς, η χειρουργική έμεινε με τρεις και τον διευθυντή της (οι διευθυντές δεν εφημερεύουν)», λέει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων Κώστας Κέκας.
Μεταξύ άλλων, το κέντρο υγείας που προτείνει το υπουργείο θα διαθέτει και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
«Αν το νοσοκομείο γίνει κέντρο υγείας και παραμείνει, όπως γράφει το σχέδιο του υπουργείου, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που πραγματοποιεί 45 συνεδρίες ημερησίως, θα είναι καλυμμένος ο ασθενής;», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων και συνεχίζει: «Αν κάτι δεν πάει καλά στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και χρειαστεί νοσηλεία, θα ξεκινήσει η μεταφορά του στο "Αττικόν"; Μπορεί την απάντηση να δώσουν τα 2 ιδιωτικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή και το τρίτο που ετοιμάζεται να ανοίξει». *
Η τελική πρόταση του υπουργείου
Ητελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για το «Αγία Βαρβάρα» αναφέρει: «Μετατρέπεται σε πλήρες Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας (5-10 κλινών), χειρουργεία μίας ημέρας νοσηλείας (5-10 κλινών), ηπατολογικό και δερματολογικό ιατρείο, οδοντιατρικό τμήμα γα την εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, διαγνωστικό κέντρο (βιοπαθολογικό-ακτινοδιαγνωστικό), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μονάδα υποστήριξης ασθενών με νεοπλασίες στην ανακουφιστική φροντίδα, που προτείνεται να υπαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Ο Αγιος Παντελεήμων» (εναλλακτικά στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο «Αττικόν»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.