Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

2.4.11

Το σχέδιο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή παρουσίασή του είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας»


Της Πεννυς Μπουλουτζα



Από το πιο απλό, που είναι η τοποθέτηση κοινού διοικητή σε δύο ή και περισσότερες μονάδες υγείας, έως τη μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας θα περιλαμβάνει το «μενού» του προγράμματος συγχωνεύσεων - συνεργασιών των νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Χθες, κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, που σηματοδότησε την έναρξη του σχετικού διαλόγου, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε τις πέντε μορφές που θα λάβουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας».
Οι «ελαφρές» μορφές συγχωνεύσεων που θα επιλεγούν κατά περίπτωση είναι η τοποθέτηση κοινού διοικητή σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία, η τοποθέτηση κοινής διοίκησης σε δύο ή περισσότερα νοσοκομεία, καθώς και οι συγχωνεύσεις μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως λογικό να υπάρχουν δύο ή περισσότερες κλινικές του ίδιου αντικειμένου στο ίδιο νοσοκομείο», τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αυτό βολεύει όσους απασχολούνται στο νοσοκομείο, δεν βολεύει όμως τους ασθενείς. Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανορθολογισμό την κατάσταση που ισχύει σήμερα με τις πολλές κλινικές του ίδιου αντικειμένου σε ένα νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι αυτό συνεπάγεται κόστος, ταλαιπωρία, σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού και «μουρμούρα» για ελλείψεις προσωπικού.
Οι πιο «βαριές» μορφές συγχωνεύσεων είναι οι συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων της ίδιας περιοχής σε λειτουργικό επίπεδο – και οι οποίες συνεπάγονται μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και η μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι σκοπός των συγχωνεύσεων είναι μια νέα κατανομή και αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. «Οποιος βλέπει άντληση πόρων μέσα από τις συγχωνεύσεις σφάλλει», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι η κρίση δεν είναι η αιτία αλλά η αφορμή για παρεμβάσεις, η αναγκαιότητα των οποίων συζητείται τα τελευταία 20 χρόνια. «Στην Ελλάδα έχουμε 158 νοσοκομεία του δημόσιου τομέα (ΕΣΥ, στρατιωτικά κ.ά.). Εχουμε πολλά νοσοκομεία και πολύ παλιά νοσοκομεία», τόνισε ο συντονιστής της ομάδας εργασίας που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για τις συγχωνεύσεις, καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, και πρόσθεσε πως «η πλειονότητα των νοσοκομείων είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, που σημαίνει ότι είναι πανάκριβα στη λειτουργία τους, επικίνδυνα για τον άρρωστο και δύσκολα στη συντήρησή τους». Επικίνδυνα χαρακτήρισε και τα μικρά νοσοκομεία, καθώς, όπως είπε, οι πολίτες έχουν την ψευδαίσθηση ότι απευθύνονται σε υπηρεσία που θα τους παράσχει ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας.
Δίνοντας το στίγμα των προτάσεών του -θα κατατεθούν πριν από το Πάσχα- ο κ. Λιαρόπουλος επεσήμανε ότι στις συγχωνεύσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη η σωστή κάλυψη με ειδικότητες που σχετίζονται με υψηλή νοσηρότητα (καρκίνος, καρδιαγγειακά, διαβήτης, ΧΑΠ κ.ά.), ενώ θα πρέπει να καταργηθεί η έννοια της κλινικής και να αντικατασταθεί από την έννοια του τομέα.
Ο υγειονομικός χάρτης
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τομέα Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Κυριόπουλος, αναφέρθηκε στον υγειονομικό χάρτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι πλέον η χώρα διαθέτει μια επαρκή βάση δεδομένων για να πάρει τεκμηριωμένες αποφάσεις στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων.
Την ανάγκη παρεμβάσεων ώστε «να πάψει η υγεία να είναι μέρος του προβλήματος» επεσήμανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας κ. Η. Μόσιαλος. Οπως είπε ενδεικτικά, το διάστημα μεταξύ 2007-2009 υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας της τάξης των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2009.
«Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα»
Την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις συγχωνεύσεις -συνεργασίες των νοσοκομείων.
Χθες άρχισε τυπικά ο διάλογος που θα διαρκέσει επί τρεις μήνες, στο διάστημα των οποίων θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας και θα κατατεθούν οι απόψεις - προτάσεις όλων των εμπλεκομένων.
Η κάθε συζήτηση θα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια. «Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα», είπε ο κ. Λοβέρδος, «από τον πιο κεντρικό της δρόμο, τη Βασιλίσσης Σοφίας».
Ετσι, οι πρώτες υγειονομικές περιφέρειες που θα περάσουν από το κρεβάτι του «Προκρούστη» θα είναι εντός του Απριλίου η 1η ΥΠΕ Αττικής (διαθέτει 25 νοσοκομεία) και η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Οι προτάσεις θα εκτίθενται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ενημερώνεται για κάθε βήμα του διαλόγου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον υπουργό Υγείας και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως»

Πηγή: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.