Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

5.7.11

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το κάθε νοσοκομειακό φαρμακείο θα διαθέτει έπειτα από διαγωνισμό και σύμφωνα με το κόστος μόνο δύο ιδιοσκευάσματα ανά δραστική ουσία

Περιορισμένα αποθέματα φαρμάκων θα τηρούνται στα νοσοκομεία. Κάθε νοσοκομειακό φαρμακείο θα διαθέτει -το πολύ- δύο ειδών σκευάσματα, ανά δραστική ουσία. Οι διοικήσεις θα προχωρούν σε προμήθειες κατόπιν διαπραγματεύσεων, ενώ οι επιτροπές φαρμάκων είναι υποχρεωμένες να τηρούν αρχείο με τα είδη που διαθέτουν και να παρακολουθούν τη συνταγογράφηση.

Τα παραπάνω προβλέπονται -μεταξύ άλλων- σε εγκύκλιο που έστειλε στις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, με θέμα "Διαχείριση φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ".

Ο κ. Πολύζος επιχειρεί να "σφίξει τα λουριά" στη φαρμακευτική δαπάνη, προϊδεάζοντας τους διοικητές για το νέο σύστημα προμηθειών που θα ακολουθήσει. Τα φάρμακα θα ενταχθούν στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών και θα καταλήγουν στα νοσοκομεία με διαγωνισμούς.

Εμφαση δίνεται και στην αύξηση κατανάλωσης αντιγράφων ή φαρμάκων, τα οποία δεν προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας και είναι πιο φθηνά. Οι διοικήσεις καλούνται να προβούν σε αξιολόγηση και επιλογή των σκευασμάτων αυτών, με βάση τη χαμηλότερη τιμή ανά δραστική ουσία, περιεκτικότητα και μορφή.

Με κριτήριο το κόστος, κάθε νοσοκομείο θα επιλέγει μόνο δύο ιδιοσκευάσματα ανά δραστική ουσία, περιεκτικότητα, μορφή και συσκευασία.

Η επιλογή και η χρήση του δεύτερου γίνεται για λόγους ασφαλείας και για τις περιπτώσεις που είναι αδύνατος ο εφοδιασμός του νοσοκομείου με το φθηνότερο επιλεγέν ιδιοσκεύασμα.

Εισηγήσεις
Η επιτροπές φαρμάκων μπορούν να εισηγηθούν την προμήθεια περισσότερων των δύο ειδών σκευασμάτων ανά δραστική ουσία και πάντως όχι πάνω από τέσσερα. Δεν θα μπορούν, όμως, να τηρούν απόθεμα με περισσότερα από δύο είδη. Οι υπηρεσίες των νοσοκομείων καλούνται να διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων με την ίδια δραστική ουσία ή ομάδα δραστικών ουσιών. Στην περίπτωση που οι προμηθευτές κάνουν εκπτώσεις και δύο σκευάσματα (ένα πρωτότυπο εκτός πατέντας και ένα γενόσημο) έχουν την ίδια τιμή, το νοσοκομείο θα προμηθεύεται 50% από το ένα και 50% από το άλλο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΦ
Αντιδρούν οι φαρμακοβιομήχανοι


Πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων χαρακτηρίζει την έκδοση του νέου δελτίου τιμών το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι φαρμακοβιομήχανοι εκτιμούν ότι η ανατιμολόγηση δεν θα πετύχει τον σκοπό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και θα οδηγήσει στην αύξηση της έντασης της υποκατάστασης των παλιών και ασύμφορων πλέον να παραχθούν φαρμάκων από νέα και εισαγόμενα, με πολλαπλάσια τιμή.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ εκφράζουν το ερώτημα πόσες αποσύρσεις και υποκαταστάσεις φαρμάκων μπορεί να αντέξει το σύστημα Υγείας, πριν εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων (λόγω παράλληλων εξαγωγών), υποβάθμισης της ποιότητας φαρμάκων (λόγω εισαγωγής πλαστών) και εκ νέου αύξησης της δαπάνης (λόγω υποκατάστασης);

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.