Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

5.7.11

Αναδιοργάνωση ΕΣΥ: μέρος δεύτερον

ΣΤΟΧΟΣ Ο «ΣΤΕΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ» ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

Η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ έχει και δεύτερη φάση: όπως προκύπτει από το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, εκτός από τις συνδιοικήσεις μονάδων υγείας, τις συνενώσεις κλινικών και το «νυστέρι» στις κλίνες, κατά 10% προβλέπεται να μειωθούν και οι εξειδικευμένοι εργαστηριακοί τομείς, ενώ θα ακολουθήσουν και συγχωνεύσεις των διασυνδεόμενων νοσοκομείων.
Ετσι, στην πρώτη φάση - όπως καταγράφεται στο τελικό σχέδιο για τον νέο χάρτη του ΕΣΥ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση - προτείνεται η δημιουργία 83 νοσοκομειακών συγκροτημάτων σε όλη τη χώρα.
Το επόμενο βήμα όμως είναι οι «πραγματικές συγχωνεύσεις Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, έτσι ώστε να υπάρχει όχι μόνο ενιαία διοίκηση, αλλά και ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, ενιαίος οργανισμός (διευκολύνοντας έτσι την κινητικότητα προσωπικού) και αυτόματη ενοποίηση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών».
Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται πιο «στενός έλεγχος» των μονάδων του ΕΣΥ, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων από τις κεντρικές προμήθειες. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει ο δρόμος για συνεργασίες ακόμη και στον ξενοδοχειακό τομέα: για παράδειγμα το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός θα μπορεί να τροφοδοτεί με γεύματα τους εφημερεύοντες γιατρούς του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, σταματώντας έτσι να πληρώνει εξωτερικό συνεργάτη για τη σίτισή τους.
Οπως λένε στα «ΝΕΑ» στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι συγχωνεύσεις αποτελούν πάγιο αίτημα των διοικητών της χώρας, παρ' όλα αυτά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχετικό προεδρικό διάταγμα ή νόμος θα καθυστερήσει έως τα τέλη του 2011 ή έως τις αρχές του 2012.
Προς το παρόν, οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών καλούνται να λύσουν το δεύτερο «παζλ» που δεν είναι άλλο από το επικείμενο «κούρεμα» και στα εξειδικευμένα εργαστηριακά τμήματα. Οι προτάσεις τους - που αναμένεται να κατατεθούν στις 21 Ιουλίου - θα έχουν ως στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθαλογικό τμήμα σε όλες τις μονάδες υγείας, όμως θα οριστούν νοσοκομεία αναφοράς για την εκτέλεση υπερεξειδικευμένων και συνεπώς ακριβών εξετάσεων (π.χ. μοριακές εξετάσεις, ανασολογικές και κυτταρολογικές). Οπως αναφέρεται ενδεικτικά στο τελικό σχέδιο, λειτουργούν περίπου 900 τμήματα και μονάδες με δυνατότητα μείωσής τους κατά 10%.
Ριζικές αλλαγές όμως δρομολογούνται και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, αφού μετά τις συνενώσεις ομοειδών κλινικών θα ακολουθήσουν οι συνενώσεις τμημάτων. Αντίστοιχα, προγραμματίζεται και η δημιουργία μεικτών παθολογικών τμημάτων στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι παθολογικές υποειδικότητες πλην καρδιολόγων και παιδιάτρων.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.