Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

16.9.12

Όπου "φύγει - φύγει" στο δημόσιο υπό τον φόβο των αλλαγών στις συντάξεις - Πώς η κυβέρνηση θα δείξει την έξοδο σε 40.000 δημοσίους υπαλλήλους

- Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για πρόωρη συνταξιοδότηση αντί για απολύσεις
- Ποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αφορά το σχέδιο
- "Κύμα φυγής" στο δημόσιο για να μην συνταξιοδοτηθούν στα 67
- "Κουρεύεται" κατά πολύ το εφαπαξ
- Οι Γερμανοί απαιτούν να "φακελώσουν" τις καταθέσεις μας

Οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα αφού η τρόικα επιμένει στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση δε δέχεται να προχωρήσει σε απολύσεις. Έτσι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους προωθούν ένα σχέδιο  «στοχευμένων εθελοντικών αποχωρήσεων». Κεντρική ιδέα αυτού του σχεδίου είναι αντί να γίνουν απολύσεις συνταξιοδοτηθούν πρόωρα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που όμως είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", το πρόγραμμα της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης», όπως έχει «βαφτιστεί» αρχικά από τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη, θα «ωθήσει» πρόωρα στη σύνταξη, με την παροχή κινήτρων περίπου 40.000 δημοσίους υπαλλήλους. Οι αρμόδιοι του υπουργείου θα παρουσιάσουν αυτήν την πρόταση τις επόμενες ημέρες στην τρόικα και αναμένεται να δούμε αν τελικά θα γίνει δεκτή.


Ποιους αφορά;


Τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπληρώνουν 25 χρόνια) μέχρι και τις 31-12-2010.


Ποια είναι τα κίνητρα;


Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξαγοράσουν μέχρι 3 πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (στρατού, εκπαίδευσης κτλ.). Συζητείται η θεσμοθέτηση αντικινήτρων σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα όπως η αύξηση του εργασιακού τους βίου κατά 1 ή 2 χρόνια.


Η εξαγορά


Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 3.000 - 3.500 ευρώ. Η καταβολή θα μπορεί να γίνει και σε δόσεις. Εκτιμάται η εισροή στο ασφαιστικό ταμείο του Δημοσίου να είναι περίπου 120 εκ. ευρώ.


Οι εξαιρέσεις

Το σχέδιο θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες των μόνιμων δημοσίων υπάλλήλων (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ). Εξαιρούνται από τον σχεδιασμό μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι προϊστάμενοι διοικητικών μονάδων προκειμένου να μην απογυμνωθεί το Δημόσιο από ικανά και χρήσιμα στελέχη. Κατά κύριο λόγο το σχέδιο απευθύνεται σε υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απέχουν από τη σύνταξη από 3-5 χρόνια, δεν πρόκειται να λάβουν θέση προϊσταμένου και δεν είναι ικανοποιητικά αποδοτικοί.


Σύνταξη στα 67 και "κούρεμα" στο εφαπαξ


Στο μεταξύ το μέτρο για σύνταξη στα 67 φαίνεται να έχει "κλείσει" αφού το υπουγείο Οικονομικών το έχει αξιολογήσει και από την αξιολόγηση προκύπτει εξοικονόμηση 1 δις ευρώ κατά τη διετία 2013-2014 αν το όριο αυξηθεί κατά ένα έτος (66 χρόνια) ή 2 δισ. ευρώ αν το όριο αυξηθεί κατά 2 χρόνια. Η τρόικα φαίνεται να συμφωνεί κι έτσι αυτό το μέτρο θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τα σενάρια για περικοπές στο εφάπαξ που φτάνουν και το 40% για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων έχουν προκαλέσει κύμα φυγής στο δημόσιο όπου χαρακτηριστικά "φεύγουν" ακόμη και υπάλληλοι 55 ετών φοβούμενοι τις αλλαγές στην ηλικία συνταξιοδότησης αλλά και τις μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων καταθετών

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί απαιτούν να γνωρίζουν τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων καταθετών και σπάσιμο κάθε απορρήτου όσον αφορά τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με το "ΘΕΜΑ", απαίτησαν από το ΣΔΟΕ το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων για καταθέσεις φυσικών προσώπων και νομικών σχημάτων. Ένα αίτημα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη δημιουργία ελεγχόμενου πλήρως από το Βερολίνο μητρώου τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για θέμα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, καθώς σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις της Task Force και του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, μια ξένη χώρα θα έχει άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, με άγνωστες συνέπειες. 


Πηγή: NewsIt.gr