Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

8.8.12

Υπό το φόβο της λαιμητόμου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι


Χιλιάδες υπάλληλοι τελούν εκ νέου υπό το φόβο απόλυσης, καθώς επανήλθε δριμύτερο το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς. 
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε: «Στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό». Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εφεδρείας και τόνισε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ο Γ.Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι η εφεδρεία εξετάζεται, καθώς «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα της εφεδρείας είναι η (αντι)πρόταση της κυβέρνησης στην τρόικα.
«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συζητηθεί» επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης. Επιπλέον, έδωσε μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας: «Με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού, χωρίς να χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι».
Ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, αλλά και ανάγκη εξορθολογισμού στο Δημόσιο.
Ποιοι κινδυνεύουν
Σύμφωνα με Τα Νέα, στους υποψήφιους για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους.
Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Το στίγμα για τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος δίνεται εξάλλου και στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».

Τα νέα σενάρια δεν αφορούν όμως μόνον την κάλυψη των 15.000 κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015. 

Πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν πως η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως αυτή τη φορά η εφεδρεία εισάγεται με διαφορετικούς όρους, παραπέμποντας μάλιστα στην πρόταση της ΝΔ όπου η εφαρμογή του μέτρου είχε μεγαλύτερη διάρκεια. 

Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα έμπαιναν στην εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, για υπαλλήλους ηλικίας 40 έως 50 ετών προβλέπονται δύο τριετίες εφεδρείας ενώ για τους νεότερους (30 έως 40 ετών) μία τριετία.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ