Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής εκτός από την αναφορά του Δήμαρχου Αγίας Βαρβάρας που κατατέθηκε από τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη σχετικά με το ΓΝΔΑ «Η Αγία Βαρβάρα», το Νοσοκομείο βρέθηκε πυκνά-συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Προέδρου και οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ΕΣΥ. Γεγονός που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο του στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας, και όχι μόνο.
Το μόνο που μπορεί να δικαιολογήσει την εμμονή του κ. Τιμοσίδη για την ενδεχόμενη μετατροπή του σε κέντρο «φυσικής αποκατάστασης, είτε για χρόνια περιστατικά, αγγειακά, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ» είναι ότι αφενός μερικές από αυτές τις ασθένειες έπλητταν με μεγάλη συχνότητα και επί σειρά δεκαετιών τους Έλληνες πολίτες (λ.χ. Αλτσχάιμερ, ή χρόνιος δικομματισμός) είτε επειδή αναμένεται μεγάλη αύξηση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Και πάντως σε καμιά περίπτωση ο περιορισμός των ήδη λίγων νοσηλευτικών κλινών δεν επιβάλλεται από τη σύγχρονη νοσηλευτική και τη σύγχρονη δημόσια υγεία.
Στη συνέχεια παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΗ΄
Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιουλίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε Ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, Βουλευτή Ευβοίας, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας καταθέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» και ζητεί την αναβάθμισή του. […]
[…] Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η με αριθμό 49/30/18-5-2011 επίκαιρη επερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και οκτώ Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ των κ.κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρούς Διώτη, Θεοδώρου Δρίτσα, Αναστασίου Κουράκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Βασιλείου Μουλόπουλου και Δημητρίου Παπαδημούλη, αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την πολιτική της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
[…]
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το Μνημόνιο και η πολιτική του Μνημονίου, το Μεσοπρόθεσμο, ο Εφαρμοστικός Νόμος, όλα αυτά τα οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση, έχουν τεράστιες επιπτώσεις στο σύνολο των δραστηριοτήτων και στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Ειδικά όμως στα ζητήματα της υγείας αυτή η πολιτική έχει -και μπορεί να αποδειχθεί στο μέλλον και εξαιρετικά κορυφαίο ζήτημα για τις εξελίξεις- δραματικές επιπτώσεις, σ’ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η υγεία και ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Κύριοι Υπουργοί, περικοπές σε μία πραγματικότητα που ήδη υπάρχει, αφού οι προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους πάντα είχαν περικοπές στα ζητήματα της υγείας, δεν χωρούν. Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί κανένας ισχυρισμός για την αναδιάρθρωση, για τις αναδιατάξεις των συστημάτων περί την υγεία, όταν συνοδεύονται από περικοπές. Εάν το κόστος κι εάν τα χρήματα του Προϋπολογισμού έμεναν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια ή εάν είχαμε αύξηση, όπως θα έπρεπε να έχουμε, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, θα μπορούσαμε τότε να συζητήσουμε για τις όποιες αναδιαρθρώσεις και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο να δούμε πράγματι και τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση χρημάτων κι όλα αυτά. Με περικοπές, όμως, η υγεία πια του ελληνικού λαού κινδυνεύει. Οι όποιες αναδιαρθρώσεις υπακούουν μόνο στις εντολές της τρόικας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Η επιβολή επισφαλών εργασιακών σχέσεων που συνοδεύει αυτές τις περικοπές, η καθήλωση μισθών και συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους του χώρου της Υγείας, όλα αυτά μαζί ανοίγουν το δρόμο στη μόνη διέξοδο: στην ιδιωτική υγεία. Είναι βέβαιο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας υπονομεύεται απ’ αυτές τις πολιτικές και ότι η επέκταση του ιδιωτικού τομέα σε όλους τους τομείς και η προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση, για όσους έχουν τη δυνατότητα, είναι οι βασικές συνεπαγωγές, οι βασικές κατευθύνσεις αυτών των επιλογών. Όσο για τους άλλους; Στον Καιάδα!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχθές στην Δ΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός. Ένας σύντροφός μας, μεγάλης ηλικίας, σπουδαίος αγωνιστής σ’ όλη την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, ο Νίκος Αθανασάκος, λίγο πριν μιλήσει υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ΕΚΑΒ έκανε τρία τέταρτα για να έρθει και όταν ήρθε, δεν υπήρχε γιατρός. Εφημέρευε το Νοσοκομείο της Βούλας. Είναι γνωστό αυτό. Και τώρα κλείνετε τη μισή λύση, αυτό που υπήρχε, δηλαδή το Λοιμωδών. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασθενείς εξυπηρετούνται είτε από το Νοσοκομείο της Βούλας είτε από το Λοιμωδών, το οποίο το κλείνετε και το κάνετε Κέντρο Υγείας. Χρειάστηκε άλλος τόσος χρόνος για να πάει στον «Ευαγγελισμό». Στη διαδρομή υπέστη και καρδιακό επεισόδιο. Ο άνθρωπος τώρα είναι διασωληνωμένος. Οι πρώτες βοήθειες, η εντατική φροντίδα δηλαδή στην κρίσιμη στιγμή αποδεδειγμένα δεν μπορεί να δοθεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι γιατροί μπορούν να μιλήσουν ειδικότερα ως προς αυτά. […]
[…] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Να ακούσω ευχαρίστως να το απαντήσετε, διότι έτσι έλεγαν και οι προηγούμενοι Υπουργοί. Ο καθένας αυτό έλεγε και στο τέλος έρχονταν εδώ οι ρυθμίσεις «σκούπα» και μάλιστα με έναν αντισυνταγματικό τρόπο!
Σ’ αυτά να μας απαντήσετε και να μη μας λέτε, βεβαίως, ότι δεν κλείνουν ή δεν συγχωνεύονται νοσοκομεία ή κλινικές. Έχουν φθάσει είκοσι στον αριθμό! Τις έχετε δημοσιοποιήσει! Τι είναι αυτές; Δεν είναι νοσοκομειακές μονάδες; Θέλετε να σας τις διαβάσω μία προς μία; Θα τις εξαγγείλετε την Τετάρτη! Τι είναι αυτές; Να μας πείτε με ποια μελέτη βιωσιμότητας θα κλείσουν αυτές οι είκοσι μονάδες, δηλαδή η Αγία Βαρβάρα, ψυχιατρικές μονάδες…
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για ποιες μονάδες μιλάτε, κύριε συνάδελφε; Εμείς ανακοινώσαμε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μιλάμε για είκοσι μονάδες. Να σας τις διαβάσω. Λέτε για αλλαγή χρήσης στο κλείσιμο είκοσι νοσοκομείων και όχι δεκατριών. Έχουμε το Σπηλιοπούλειο, την Αγία Βαρβάρα Πατησίων, το Ειδικών Παθήσεων, το Αφροδισίων, το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, το Παιδοψυχιατρικό Αττικής, τα Ψυχιατρικά Τρίπολης, Κέρκυρας, Χανίων, Πέτρας Ολύμπου, Δαφνίου, Κρεστένων, Νεάπολης! Όλα αυτά τι είναι;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα σας απαντήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως, να μου απαντήσετε! Όμως, παρεμβαίνετε και λέτε ότι είναι λάθος τα στοιχεία! Θα τα ακούσουμε!
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ως προς το κλείσιμο, σας λέω!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν κλείνουν, κύριε συνάδελφε!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αλλαγή χρήσης ή κλείσιμο, σας είπα!
[…]
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, η χώρα δεν χρειάζεται τα νέα άσυλα που λέει ο κύριος συνάδελφος και πρέπει να του θυμίσω ότι αυτά είναι πολιτική δέσμευση της χώρας μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή τα άσυλα και τα ψυχιατρεία να κλείσουν. Ήδη έχουν μεταφερθεί και έχουν δημιουργηθεί ψυχιατρικά τμήματα σε πάρα πολλά νοσοκομεία. Υπάρχουν στο σχεδιασμό ήδη και τρία τμήματα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, θα γίνει ανακοίνωση και θα το μάθουμε.
Επίσης, για όλα αυτά τα μικρά νοσοκομεία που ανέφερε ο κύριος συνάδελφος, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, είτε είναι λοιμωδών είτε άλλα μικρά νοσοκομεία, έχουμε πει και δεν το κρύψαμε ότι κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα δεν κλείνει, κανείς δεν απολύεται. Μερικά απ’ αυτά, όμως, τα οποία λειτουργούν πλημμελώς και μάλιστα σε απόσταση που δίπλα υπάρχουν ολοκληρωμένες νοσοκομειακές μονάδες, έχουμε δεσμευτεί να αλλάξουν αντικείμενο. Δεν θα κλείσουν απλά θα αλλάξουν αντικείμενο για λειτουργίες που τις έχουμε άμεση ανάγκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αναδιάταξη των δυνάμεων.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ακριβώς. Είτε αυτά να γίνουν φυσικής αποκατάστασης, είτε για χρόνια περιστατικά, αγγειακά, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ. Αναζητούμε, δηλαδή, τέτοιες λειτουργίες που τις έχει ανάγκη η σύγχρονη νοσηλευτική και η σύγχρονη δημόσια υγεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για να κλείσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν το δικαιούστε, κύριε Λαφαζάνη. Κλείσατε τον κύκλο της ομιλίας σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ κλείνω ως επερωτών. Δεν κλείνει ο Υφυπουργός. Κοιτάξτε τον Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι. Δεν έχετε δίκιο.
Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό, ευχαριστούμε και τον κ. Λαφαζάνη και τους επερωτώντες συναδέλφους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 49/30/18-5-2011 επίκαιρης επερωτήσεως Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πολιτικής της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.