Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

30.5.11

Κόντρα για τους χρήστες ναρκωτικών στα νοσοκομεία

Δεν θέλουν οι Δήμαρχοι τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ



Συγκρούσεις ισχυρής  έντασης… κατά τόπους φέρνει η εισαγωγή των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο  ΕΣΥ. Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δήμοι Κηφισιάς, Χαϊδαρίου και  Περιστερίου όπου σύμφωνα με το σχεδιασμό  της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα αρχίσει το επόμενο διάστημα η λειτουργία δύο Μονάδων για χρήστες ναρκωτικών στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Αττικόν προκειμένου να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας.


«Δεν διώχνουμε τους χρήστες. Είναι ασθενείς και είμαστε μαζί τους. Αυτούς που τους «συνοδεύουν» θέλουμε να αποφύγουμε, αυτούς που εκμεταλλεύονται τους χρήστες δεν θέλουμε να δούμε να εγκαθίστανται έξω από τα νοσοκομεία» λένε οι κάτοικοι των επίμαχων περιοχών που οργανώνονται σε επιτροπές και διατρανώνουν τις θέσεις τους μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων ενόψει της λειτουργίας των Μονάδων.  



Το πρόγραμμα του  Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που περιλαμβάνει το άνοιγμα 17 Μονάδων  σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία, έχει δρομολογηθεί από την αρχή του έτους, αλλά σε ό,τι αφορά την Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες επισπεύσθηκε καθώς εντάχθηκε  στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου «η πόλη να βρει την ψυχή της» όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός.  


Σε  τρία νοσοκομεία της  Αττικής κατανέμονται 2.500 χρήστες  


Στο πλαίσιο αυτό στα  νοσοκομεία ΚΑΤ, ΕΛΠΙΣ και Αττικόν θα «μοιραστούν» περί τους 2.500 χρήστες ουσιών που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη λίστα αναμονής. Σημειωτέον ότι ο µέσος χρόνος αναμονής μέχρις ότου οι χρήστες ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα  αγγίζει τα 6½ χρόνια! Συνολικά η λίστα της «ντροπής» αριθμεί περισσότερους από 5.200 χρήστες, εκ των οποίων οι 3.530 είναι στην Αττική.  

Στελέχη του ΟΚΑΝΑ  εκτιμούν ότι «ο τελικός αριθμός των αποδεκτών των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους  2.500 χρήστες. Όσο πληθαίνουν οι αιτήσεις,  τόσο μεγαλώνουν οι ανθρώπινες  απώλειες».  

Στο ΚΑΤ η διοίκηση παραχώρησε μισό στρέμμα (από τα 67 στρέμματα  της συνολικής επιφάνειας) στον ΟΚΑΝΑ  και αναμένεται η εγκατάσταση  της λυόμενης κατασκευής όπου θα στεγάζεται η Μονάδα. Η είσοδος θα βρίσκεται  επί της οδού Αθηνάς και σε απόσταση ασφαλείας από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. «Το πρόβλημα δεν είναι οι χρήστες, αλλά τα κυκλώματα που τους συντηρούν και τους ακολουθούν. Ποιος μας διασφαλίζει ότι η περιοχή γύρω από το ΚΑΤ, ένα κομβικό σημείο για την Αττική, καθότι είναι και το μεγαλύτερο τραυματιολογικό κέντρο της χώρας, δεν θα μετατραπεί σε μια νέα Ομόνοια;» διερωτάται ο δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης, εκφράζοντας όπως λέει «το φόβο όχι μόνο μιας γειτονιάς, αλλά όλης της Κηφισιάς για το άνοιγμα του ΚΑΤ στους χρήστες ουσιών».  

“Όλες οι οχλούσες χρήσεις  πάνε… Δυτική Αττική” 

Αρνητικοί εμφανίζονται οι κάτοικοι στο Περιστέρι και  το Χαϊδάρι για τη λειτουργία της  Μονάδας στο «Αττικόν». «Κατακλυζόμαστε συνεχώς  από διαμαρτυρίες αλλά και απορίες των πολιτών. Γιατί επιλέχθηκε ένα νοσοκομείο που γειτνιάζει με τέσσερα σχολικά συγκροτήματα και φιλοξενεί όλη την ημέρα χιλιάδες παιδιά και εφήβους για τη λειτουργία της Μονάδας; Έχουν συνειδητοποιήσει οι ιθύνοντες ότι αναλογικά είναι σαν να ανοίγουν Μονάδα για χρήστες δίπλα στα σχολεία της  Γκράβας;» λέει ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας  Παχατουρίδης.  

Η θεραπεία των ναρκομανών είναι βασική, εξίσου βασική είναι  όμως και η προστασία του μαθητικού πληθυσμού αλλά και όλης της περιοχής, υποστηρίζει ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας. «Το Χαϊδάρι έχει δύο ψυχιατρεία και ανοικτές δομές απεξάρτησης. Έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Οι αρμόδιοι οφείλουν να μας εξηγήσουν με ποια κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή. Διότι εάν πρόκειται για τον προαύλειο χώρο που επαναλαμβάνουν μονότονα, τους επισημαίνω ότι τέτοιον διαθέτει και το Ασκληπιείο Βούλας» τονίζει ο κ. Μαραβέλιας, καταλήγοντας ότι δεν θεωρεί τυχαίο που όλες οι οχλούσες χρήσεις καταλήγουν στη Δυτική Αττική.  

«Χτύπημα» στα στέκια θα καταφέρουν οι Μονάδες του  ΟΚΑΝΑ  

Ανάλογη χωροθέτηση έχει γίνει στο ΕΛΠΙΣ, με τη Μονάδα Υποκατάστασης  να βρίσκεται απέναντι από τον  Άρειο Πάγο και όχι σε κατοικίες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη αστυνόμευση της περιοχής θεωρείται ότι «εξευμένισε» τους περιοίκους του νοσοκομείου που εμφανίζονται θετικοί έως αδιάφοροι ενόψει της λειτουργίας της.  

Πάντως, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ εκτιμά ότι η συρρίκνωση της λίστας θα καταφέρει μεγάλο «χτύπημα» στα στέκια των εξαρτηµένων. «Το πρόβλημα της κοινωνικής όχλησης που προκαλείται από τους τοξικοεξαρτηµένους είναι απόρροια της μεγάλης λίστας αναμονής» λέει η πρόεδρος του Οργανισμού, κυρία Μένη Μαλλιώρη, εξηγώντας ότι «το πρόβλημα προκαλείται όχι από τους ενταγµένους σε πρόγραμμα, αλλά από τους µη ενταγµένους». Σύμφωνα με έρευνα του ΟΚΑΝΑ που έγινε σε 11 «πιάτσες» ναρκομανών μόλις το 15% είναι ενταγµένοι σε θεραπευτικά προγράμματα.  

«Ανοίγουν»  και τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Κομοτηνής 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΚΑΝΑ, τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Μυτιλήνης και Κομοτηνής θα προσφέρουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φαρμακευτικές  και υποστηρικτικές υπηρεσίες στους  χρήστες τοξικών ουσιών. Η ανταπόκριση  των συγκεκριμένων νοσοκομείων  ήταν άμεση στη σχετική πρόταση του ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία Μονάδων, ενώ συνεκτιμήθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των χρηστών. Κάθε Μονάδα θα εξυπηρετεί έως 150 χρήστες.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.