Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

11.5.11

ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ"

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

o Από την έναρξη λειτουργίας του Λεπροκομείου, αρχή του 20ου αιώνα με μέριμνα και φροντίδα των Χανσενικών κτίστηκε εντός του περιφραγμένου χώρου από τους ίδιους τους χανσενικούς μικρός χώρος λατρείας (Αγία Σοφία) που όμως σήμερα ανήκει σε χώρο του Δήμου, αφού στο παρελθόν ο συγκεκριμένος χώρος διατέθηκε σε χρήση του.

o Στη συνέχεια το 1948 πάλι από τους χανσενικούς επειδή δεν είχαν χώρο πλέον λατρείας και απαγορευόταν να εκκλησιάζονται στους εξωτερικούς ναούς χτίστηκε από τους ίδιους νέα μεγαλύτερη εκκλησία εντός του εναπομείναντος πλέον χώρου του Ιδρύματος με την ονομασία «Άγιοι Ανάργυροι».

o Έκτοτε περιήλθε ο χώρος αυτός και ο Ναός στο Νοσοκομείο Λοιμωδών και σήμερα Γ.Ν.Δ.Α. «Αγία Βαρβάρα», ως διάδοχος του ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ.

o Ο Ναός αυτός αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιείτο από τους ασθενείς και το προσωπικό του Ιδρύματος και δεν απευθυνόταν στους κατοίκους όντας ιδιωτικός ναός.
o Οι Εφημέριοι μέχρι και το 1999 ήταν αλληλοδιαδόχως ασθενείς χανσενικοί που διέμεναν στο ίδρυμα, μάλιστα στον παλαιό οργανισμό του Νοσοκομείου Λοιμωδών προβλεπόταν θέση Εφημέριου, Ιεροψάλτη και Νεωκόρου που λόγω εθελοντικής προσφοράς του προσωπικού και ιδρυματικών ασθενών ουδέποτε καλύφθηκαν από έμμισθο προσωπικό.
Πάντοτε και μέχρι σήμερα ο ναΐσκος αυτός συντηρείται, επιμελείται, επισκευάζεται από το Νοσοκομείο.

o Στις 23/05/1999 που απεβίωσε ο ιερομόναχος (ιδρυματικός ασθενής) Ευμένιος Σαριδάκης, άγνωστο πως η Μητρόπολη Νίκαιας απέκτησε κλειδιά και πρόσβαση στο Ναό, δίχως ουδεμία προηγούμενη έγκριση, σχετική άδεια και απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

o Στη συνέχεια μονομερώς και δίχως ουδεμία επίσημη ενημέρωση και πολύ περισσότερο άδεια, στις 27/10/1999 η Μητρόπολη Νίκαιας αποφασίζει την μετατροπή του ναΐσκου σε ιερό προσκύνημα διορίζει διαχειριστική επιτροπή από εφημέριους, διορίζει εφημέριο, παρότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Νοσοκομείο και εισπράττει τα χρήματα από δωρεές, αφιερώματα κλπ.

o Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο ναΐσκος, βήμα – βήμα, έχει μετατραπεί από προσκυνηματικό σε ενοριακό ναό και τελούνται ανελλιπώς όλο το εκκλησιαστικό πρόγραμμα και οι λειτουργίες αλλά και δίχως καμία ενημέρωση μας σπανιότερα μυστήρια, όπως γάμοι, βαπτίσεις, μνημόσυνα κλπ. Όπως γνωρίζετε δε, ο ναΐσκος είναι εντός των λειτουργικών χώρων του Νοσοκομείου. o Προκειμένου να αυξήσει την προσέλευση των κατοίκων ο εφημέριος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι υπήρχε μια μικρή πόρτα πλησίον του ναού, για έξοδο μόνο του προσωπικού, την άνοιξε με αποτέλεσμα την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε στο χώρο του Νοσοκομείου.

o Από ετών κακοποιά στοιχεία εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτής της αφύλακτης και πολλές φορές ξεκλείδωτης πόρτας, είτε παραβιάζοντας την, εισέρχονταν στο Νοσοκομείο και είχαμε διάρρηξη του Ταμείου του Νοσοκομείου, κλοπή και λεηλασία επανειλημμένα του ναού, χρήση ναρκωτικών, θάνατο ναρκομανή, κατάληψη χώρων τα βράδια και διαμονή ναρκομανών, πυρκαγιές, επεμβάσεις αστυνομίας, κλοπή ασθενών, πετροβόλημα νοσηλευτών, διάρρηξη και κλοπή μηχανημάτων, αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, συνεχώς μέχρι και στις 22/11/2010.

o Παρά τις προσπάθειες για ασφάλεια της πόρτας είτε την έσπαγαν
είτε πάλι άγνωστο πως, ξεκλείδωναν την πόρτα, αφού δεκάδες
είχαν τα κλειδιά.
o Εκ των ανωτέρω ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα ασφάλειας και κτίσαμε το χώρο αυτό της πόρτας ώστε να ελέγχεται η είσοδος πλέον από την μοναδική και φυλασσόμενη κεντρική είσοδο. Υπόψη ότι έκτοτε και μέχρι σήμερα κανένα επεισόδιο με είσοδο ξένων ατόμων στο Νοσοκομείο δεν αναφέρθηκε ούτε και κλοπή αντικειμένων, ώστε πράγματι ενισχύθηκε η ασφάλεια του Νοσοκομείου και αποδεικνύεται η ορθότητα του μέτρου.

o Προς τούτο ειδοποίησα τον εφημέριο για την επικείμενη σφράγιση της πόρτας για λόγους ασφάλειας κάτι που άριστα γνώριζε και του είπα να με ενημερώσει για το καθεστώς του ναού αφού ως γνωστό όλοι οι ιδιωτικοί ναοί μεταξύ και αυτοί των νοσοκομείων είναι ιδιωτικοί και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να υπάρχουν κλειδιά σε πολίτες.

o Στη συνέχεια ερευνήθηκε το νομικό καθεστώς των ιδιωτικών ναών και προέκυψε ότι πρέπει αποκλειστικά και μόνο να καλύπτουν λατρευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη και επί του προκειμένου του Νοσοκομείου, (ασθενών και προσωπικού), διαφορετικά αν δηλ., απευθύνονται και σε λοιπά πρόσωπα επί του προκειμένου εκτός του χώρου του Νοσοκομείου τότε είτε σφραγίζεται από την μητρόπολη ο Ναός είτε απαλλοτριώνεται αναγκαστικά.

o Επικοινώνησε μαζί μου ο Προωτοσύγγελος της Μητρόπολης και μου απέστειλε και σχετικά έγγραφα (συνημμένα). Όμως παραδέχθηκε τα προκύπτοντα θέματα ασφάλειας (είχε ενημέρωση από τον Εφημέριο).
Εν κατακλείδι, σε ότι αφορά το ναό αυτό, ήταν και παραμένει παρά τις μονομερείς ενέργειες της Μητρόπολης ιδιοκτησία του Νοσοκομείου. Όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει μόνο για την κάλυψη λατρευτικών αναγκών των ιδρυματικών ασθενών και του προσωπικού, ουδέποτε είχαν οι ενέργειες της την συναίνεση μας, ουδέποτε ζητήσαμε εφημέριο και δεν μπορεί να λειτουργεί ως ναός ενοριακός εντός του Νοσοκομείου, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλοί ναοί σε κοντινές αποστάσεις για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των κατοίκων.
Επιπρόσθετα ήθελα να σας ενημερώσω ότι επί το θέματος παρενέβη με
το 116/24-11-2010 έγγραφό του και ο ήμαρχος Αγίας Βαρβάρας (έγγραφο του ΔΗΜ 116/24-11-2010). Προσφάτως μάλιστα στις 13/02/2011 μετά το πέρας της λειτουργίας, αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας προέτρεπε τους εκκλησιαζόμενους να υπογράψουν σχετικό έγγραφο για την διάνοιξη της πόρτας κλπ. Παρίστατο σε αυτή την κίνηση τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ιωακείμ Παπαδόπουλος και η κα Π. Ζαχαροπούλου. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε θα πρέπει επί του θέματος να ληφθούν αποφάσεις περί της διασφάλισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τόσο του Ναού όσο και τυχόν του λοιπού χώρου.

Επί του όλου θέματος και περί του πρακτέου υπάρχει εισήγηση του νομικού μας συμβούλου υπ` αριθμ. 34/21-01-2011 που και προφορικά θα αναπτύξει αλλά και το υπ` αριθμ. 170/32015/31-12- 2010 σχετικό έγγραφο του Προϊσταμένου της Ενιαίας Νομικής Υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου άμεσα να προβούμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα προάσπισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ναού έναντι τρίτων.

Ως εκ τούτου ως Δ.Σ του Νοσοκομείου οφείλουμε για όλα αυτά τα θέματα ασφάλειας, λειτουργίας, να μεριμνούμε αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου που μας έχει παραχωρηθεί ως χρήση από την ΚΕΔ ως δημόσια περιουσία να τη διαφυλάξουμε. Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθεί επί του θέματος με την απόφαση μας και η ΚΕΔ για τις δικές της ενέργειες.

Συνημμένα της εισήγησης έχουν κατατεθεί:

1. Η υπ` αριθμ. 886/27-10-1999 απόφαση του Μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιου.
2. Το υπ` αριθμ. 3892/2009 Απόσπασμα Πρακτικού του Μητροπολιτικού Συμβουλίου
3. Η υπ` αριθμ. ΔΗΜ116/24-11-2010 επιστολή του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας
4. Η υπ` αριθμ. 34/25-01-2011 γνωμοδότηση του Δικηγόρου του
Νοσοκομείου κ. Ν. Ανδριανόπουλου, η οποία έχει ως εξής: «Συνέχεια του θέματος που ετέθη υπόψη μου και αφορά το έγγραφο του δήμου Αγίας Βαρβάρας και σχετίζεται με τον ιδιωτικό ναΐσκο που βρίσκεται μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου, ετέθη υπόψη μου η μονολεκτική σχεδόν απάντηση – εισήγηση του συναδέλφου μου Δικηγόρου της 2ης ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία εισηγείται, α) να ερωτηθεί ο νομικός Σύμβουλος του Νοσοκομείου β) το νοσοκομείο να προασπίσει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά του πάση θυσία.
Έχω ήδη εκθέσει τις απόψεις μου επί του θέματος αυτού τις οποίες και επαναδιατυπώνω.

1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος (αρ. 1 Κ8) οι ναοί διακρίνονται: α) Σε ενοριακούς στους οποίους υπάγονται τα παρεκκλήσια και τα εξωκλήσια της περιοχής τους, β) Προσκηνυματικούς ή ναούς που ενισχύουν κοινωφελείς σκοπούς ή ιδρύματα της εκκλησίας, γ) ιδιόκτητους, δ) ναούς κοιμητηρίων. Οι ιδιόκτητοι ναοί ανήκουν κατά κυριότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (όχι όμως εκκλησιαστικά) και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται γενικώς από το άρθρο 13 Κ8 και σε θέματα που συνεπάγονται περιορισμό του ιδιοκτήτη από το άρθρο 6 του Α.Ν. 2200/1940. Οι ιδιωτικοί ναοί που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα (φιλανθρωπικά, εκπαιδευτικά κλπ, ιδρύματα) λειτουργούν και αυτοί, όπως οι άλλοι ιδιωτικοί ναοί, με άδεια του Μητροπολίτη και προορίζονται για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών του προσωπικού, των τροφίμων ή των μελών τους. Σε περίπτωση θέσης σε δημόσια λατρεία δεν σφραγίζονται, αλλά περιέχονται σε διοίκηση και διαχείριση του πλησιέστερου ενοριακού ναού ή μετατρέπονται σε προσκύνημα με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη. Οι εφημέριοι των ιδρυματικών αυτών ναών διορίζονται από τον Μητροπολίτη ύστερα από πρόταση της Διοίκησης του ιδρύματος.

2. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τα εξής δεδομένα: α) Μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου ευρίσκεται ο ιδιόκτητος Ναΐσκος των Αγίων Αναργύρων, β) ο ναΐσκος αυτός κατασκευάστηκε πριν από περίπου εκατό (100) χρόνια από τους χανσενικούς του αντίστοιχου ιδρύματος για να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων του ιδρύματος, γ) Στην συνέχεια ιδρύθηκε το Νοσοκομείο τέως Λοιμωδών Νόσων – ΝΠΔΔ, το οποίο εγκαταστάθηκε στην έκταση και τα κτίρια που προϋπήρχαν ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Το ίδρυμα και στην συνέχεια το Νοσοκομείο δεν είχαν την κυριότητα του χώρου, αλλά τους είχε παραχωρηθεί η χρήση. Ο ναΐσκος παρέμεινε ιδιωτικός, δηλαδή στην κυριότητα του ΝΠΔΔ, δ) το έτος 1988 το νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων μετατράπηκε σε Γενικό Νοσοκομείο ΝΠΔΔ ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ανεξάρτητος φορέας – ΝΠΔΔ το Κέντρο Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΑΧ) και στο νοσοκομείο ανετέθη μόνο η Νοσοκομειακή και Ιατρική περίθαλψη των Χανσενικών του ΚΑΧ, ο ναΐσκος παρέμεινε στην κυριότητα του νοσοκομείου – ΝΠΔΔ, ε) Ο Ναΐσκος αυτός από της κατασκευής του μέχρι και σήμερα ως προορισμό είχε αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών του προσωπικού , των τροφίμων ή των μελών τους. Ουδέποτε ετέθη σε δημόσια λειτουργία υπό οιανδήποτε έννοια, στ) ο Ναΐσκος αυτός κατασκευάστηκε αρχικά και συντηρήθηκε μέχρι σήμερα αποκλειστικά με δαπάνες του ιδιοκτήτη του που ήταν το ΝΠΔΔ ή το ίδρυμα παλαιότερα, ζ) Πρόσφατα η Διοίκηση του Νοσοκομείου πληροφορήθηκε ότι από το 1999 με απόφαση του Μητροπολίτη Νίκαιας Αλέξιου, κατέστη ο ιδιωτικός ναός των Αγίων Αναργύρων «Ιερόν Προσκύνημα». Η απόφαση αυτή είναι προφανώς αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και μη σύννομη και ως εκ τούτου ανυπόστατη και άκυρη. Ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στο Νοσοκομείο μέχρι σήμερα, ούτε ζητήθηκε για ευνόητους λόγους πρόταση της Διοίκησης του νοσοκομείου για τον ορισμό εφημέριου (άρθρο 38 Κ 2/10).
Το Νοσοκομείο οφείλει να αγνοήσει και να προστατεύσει την ιδιοκτησία του λαμβάνοντας σειρά μέτρων όπως: α) Ορισμό τριμελούς επιτροπής υπεύθυνης για την συνολική κατάσταση του Ναΐσκου. Β)Να ενημερώσει τον σημερινό εφημέριο ότι δεν μπορεί να έχει την ευθύνη του ναΐσκου και θα ειδοποιείται όταν αυτό το απαιτούν θρησκευτικές ανάγκες του προσωπικού, των τροφίμων ή των μελών τους υπό την προϋπόθεση ότι ανήκει οργανικά στην ενορία όπου υπάγεται το Νοσοκομείο. Γ) Να αναρτήσει πινακίδες με τις οποίες να ενημερώνει ότι ο ναΐσκος είναι ιδιωτικός. Δ) Να σταλεί ενημερωτικό έγγραφο στην ΚΕΔ και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και στην 2η ΥΠΕ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της εισήγησης του Δικηγόρου της 2ης ΥΠΕ που αναφέρεται στην προάσπιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Νοσοκομείου πάση θυσία, εάν εννοεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα επί του Ναΐσκου με βρίσκει σύμφωνο, εάν όμως εννοεί τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των ακινήτων συνολικά, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί και η 2η ΥΠΕ στην ΚΕΔ.
Παρόν στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος είναι και ο Δικηγόρος του Νοσοκομείου κ. Ν. Ανδριανόπουλος.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΦΟΥ ΕΛΑΒΕ ΥΠΌΨΗ ΤΟΥ

- Το γεγονός ότι είναι καθήκον του Διοικητικού Συμβουλίου να προασπίζει τα δικαιώματα του Νοσοκομείου έναντι τρίτων.
- Το γεγονός ότι ο Ναΐσκος είναι ιδιοκτησία του Νοσοκομείου από της κατασκευής του και ανήκε στα διαδοχικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που αλληλοδιαδόχως λειτούργησαν μέχρι σημερινή του μορφή ως Γ.Ν.Δ.Α.
- Το γεγονός ότι οι συντηρήσεις και η φροντίδα του γίνονται από τους φορείς της ευθύνης και της κυριότητας του χώρου που σήμερα είναι το Ν.Π.Δ.Δ. Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»
- Την γνωμοδότηση του Δικηγόρου του Νοσοκομείου
- Το υπ` αριθμ. 170/32015/31-12-2010 έγγραφο της Ενιαίας
Νομικής Υπηρεσίας της 2ης ΥΠΕ Πειραιά & Αιγαίου
ΟΜΟΦ ΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ

1. Την επανασύσταση τριμελούς επιτροπής διαχείρισης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την συνολική κατάσταση του Ναΐσκου και γνωστοποίηση στον ιερέα του Ναΐσκου.
2. Να ενημερωθεί ο σημερινός εφημέριος ότι δεν μπορεί να έχει την ευθύνη του Ναΐσκου και θα ειδοποιείται όταν αυτό το απαιτούν θρησκευτικές ανάγκες του προσωπικού, των ασθενών και των συνοδών τους και μόνο.
3. Να αναρτηθούν Πινακίδες Σήμανσης στις οποίες θα φαίνεται ότι ο ναΐσκος είναι ιδιοκτησία του Νοσοκομείου.
4. Να κληθεί η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων προκειμένου για τον έλεγχο και την καταγραφή της εσωτερικής αγιογράφησης του Ναΐσκου.
5. Η παρούσα απόφαση να αποσταλεί στην ΚΕΔ

http://et.diavgeia.gov.gr/f/gnda_agiavarvara/ada/4%CE%91%CE%9B84690%CE%92%CE%95-5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.