Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

10.12.13

"Βρείτε άλλους τρόπους να μειώσετε τις δαπάνες. Όχι από τα νοσοκομεία"

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο χώρο της υγείας. Μετά τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι συνάδελφοί τους του Ε.Σ.Υ.

Με αποφάσεις τους, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προκήρυξαν πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στις διαθεσιμότητες. Παράλληλα, καλούν σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Υγείας (ΥΥΚΑ), για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και την ίδια ώρα σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των κατά τόπους Υγειονομικών Περιφερειών, για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Η κυβέρνηση στοχοποιεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας προκειμένου να ξεφορτωθεί δαπάνες και να οδηγήσει πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό σε Διαθεσιμότητα. Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και αναγκάζονται να αναστείλουν βασικές λειτουργίες τους. Στέρεψαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα βασικά υλικά. Αναστέλλονται επείγοντα χειρουργεία από έλλειψη υλικών και ασθενείς διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία που διαθέτουν υλικά για να χειρουργηθούν (έως ότου στερέψουν και εκεί).

Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού καθότι αποδεκατίστηκαν από τις μηδενικές προσλήψεις και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις την περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων θα είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων μειωμένος 300εκ.ευρώ του χρόνου.

Τη στιγμή που πάνω από 3 εκατ. πολίτες είναι ανασφάλιστοι (έμμεσα, άμεσα) και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θεσμοθετούνται νέα χαράτσια (25€ κατά την εισαγωγή) δυσκολεύοντας περισσότερο την πρόσβαση.

Η κυβέρνηση μεθοδεύει βίαιες αλλαγές του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας με νέα ΛΟΥΚΕΤΑ Νοσοκομείων, Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών και συρρίκνωση των υφιστάμενων λειτουργιών των μεγάλων Νοσοκομείων.

Κατά δήλωση του ιδίου ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ της κυβέρνησης, παραδίδει στη πυρά των Διαθεσιμοτήτων όσο προσωπικό χρειαστεί προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ για 12.500 Διαθεσιμότητες στο δεύτερο κύμα του έτους 2014, μετά τις 1.665 που διέθεσε στο πρώτο κύμα (έτος 2013).

Ο Υπουργός Υγείας προσδιόρισε τις πηγές:
  • Από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που οδηγούνται σε κατάργηση. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στηρίζουν το Σύστημα Ψυχικής Υγείας σε ποσοστό 80%, σε περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξανόμενες. Η πληρότητα των κλινικών τους είναι 150% όπως και των Ψυχιατρικών Τομέων των Γενικών Νοσοκομείων. Η κατάργησή τους θα οδηγήσει τους ψυχικά πάσχοντες ασθενείς να φιλοξενούνται στα παγκάκια και στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ. Ανθρωποφαγία της κυβέρνησης που πρέπει να αποτρέψουμε.
  • Από μειώσεις Κλινικών – Κλινών και Οργανικών Θέσεων των μεγάλων Νοσοκομείων μέσω της έκδοσης Νέων Οργανισμών.
  • Από οριζόντιες καταργήσεις ειδικοτήτων.
Ο Υπουργός Υγείας ήδη έβαλε στο στόχαστρο τους οδηγούς των Νοσοκομείων και συλλέγει τα υπηρεσιακά τους στοιχεία προκειμένου εν συνόλω να τους διαθέσει στο ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί Τεχνικού των Νοσοκομείων δεν διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για το ΕΚΑΒ (ΔΕ πληρωμάτων Ασθενοφόρων). Στα Νοσοκομεία είναι απαραίτητοι για την εκτέλεση δρομολογίων (εσωτερικές διακομιδές, μεταφορές υλικών, φαγητού, αίματος κ.α.)

Στοχοποιημένες είναι στο σύνολο οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (Διοικητικές, Τεχνικές Υπηρεσίες, πλυντήρια, μαγειρεία κα) προκειμένου να τεθεί μεγάλος αριθμός του υπηρετούντος προσωπικού σε Διαθεσιμότητα. Μεθοδεύεται από την κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψει ο Υπουργός Υγείας τους Υγειονομικούς σε πειραματόζωα προς Διαθεσιμότητα προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Στα Νοσοκομεία απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας διαλύει «χαιρέκακα» το Δημόσιο Τομέα Υγείας. Στις στάχτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας κτίζει το ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ του προφίλ.

Αντίστοιχα, στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση που βρίσκεται στην υπηρεσία των ξένων αφεντάδων- δανειστών και των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών δεσμεύσεων, μεθοδεύει νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία το 2014, που αφορά στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων κατά 320 εκατ. ευρώ, μείωση των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, μείωση της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 334 εκατ. ευρώ και του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 2,2 δις. ευρώ, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 370 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ οδηγείται σε «ξαφνικό θάνατο» ως πάροχος υπηρεσιών υγείας, για να παραμείνει «αγοραστής» υπηρεσιών από το κρατικοδίαιτο μεγάλο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο στην υγεία και ταυτόχρονα ν΄ αποτελέσει τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων των 9.970 εργαζομένων του.

Θα γίνουν πιο επιθετικές μέσα στο 2014. Οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της περιφέρειας και υποστελεχωμένων Κλινικών – Τμημάτων.

200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με τραγικές επιπτώσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Μεγαλώνει το κύμα μετανάστευσης των νέων γιατρών στο εξωτερικό και η εξουθένωση του γηράσκοντος ιατρικού δυναμικού του ΕΣΥ, καθώς οι προσλήψεις έχουν πρακτικά μηδενιστεί.

Η κυβέρνηση με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα Νοσοκομεία βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα κάνει πιο δραματική την κατάσταση των ασθενών με νέες επιβαρύνσεις για τη νοσηλεία τους (25 ευρώ), για τη φαρμακευτική αγωγή τους, για τις παροχές ασθένειας, ενώ οι ανασφάλιστοι που υπερβαίνουν πια τα 3,5 εκατ. εγκαταλείπονται στον προκλητικό εμπαιγμό των health voucher.

Υπονομεύονται οι δομές ψυχικής υγείας με το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Στη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Καλλίρη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, τέθηκαν τα ζητήματα της αποπληρωμής όλων των εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί, της κατάργησης του 9% και της προέγκρισης από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της αποσαφήνισης των αριθμητικών ορίων για τις τακτικές εφημερίες και της αμοιβής των μικτών εφημεριών στις αργίες, των προσλήψεων στα υποστελεχωμένα Τμήματα Νοσοκομείων που αδυνατούν να καλύψουν την καθημερινή λειτουργία τους και τις αναγκαίες εφημερίες και κινδυνεύουν να κλείσουν. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις για ρυθμίσεις στα προβλήματα των εφημεριών και για τον σχεδιασμό 416 προσλήψεων γιατρών ΕΣΥ μέσα στο 2013, και 500-600 μέσα στο 2014. Παράλληλα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου έθεσε το καυτό πρόβλημα της απαίτησης των Κοινοτικών Οργάνων να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το 48ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ παρουσίασε τις συνεδριακές μας θέσεις για το ζήτημα αυτό (προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ που να επιτρέπουν την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των Κλινικών – Τμημάτων και την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, χωρίς κυκλικό ωράριο και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με 1 ενεργό εφημερία την εβδομάδα ). Τα στελέχη του Υπουργείου θα παρουσιάσουν σύντομα στην ΟΕΝΓΕ τις δικές τους θέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Πηγή: exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.