Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

26.4.12

Στρώνει το έδαφος για το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων


Σε προεκλογική εφαρμογή της οδηγίας «Carone» -δηλαδή της τρόικας- προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι το 2013 μπορεί να κλείσει το 20% των δημόσιων νοσοκομείων αν δεν υπάρξει η λεγόμενη απαραίτητη ανάπτυξη, η οποία θα διασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Μιλώντας στο σταθμό «Ράδιο 9» και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ των άλλων, είπε ότι μέσα στο 2012 δε θα κλείσει κανένα νοσοκομείο αλλά για το 2013 δεν μπορεί «κανείς να το εγγυηθεί... εάν δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη, όχι δηλαδή να ξεπεραστεί τελείως η ύφεση, αλλά να καμφθεί η ύφεση και αν αρχίσει να μειώνεται. Που θα δώσει κάποια λεφτά στα ταμεία τα ασφαλιστικά, τα οποία με τη σειρά τους θα πληρώσουν τα νοσοκομεία». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε επί λέξει: «Η χώρα έχει 82 νοσοκομεία, μέσα σε αυτά αν υπολογίσουμε τα συνδιοικούμενα πάμε στα 132. Δε νομίζω ότι θα μπορέσει να μην περιορίσει τα νοσοκομεία για το 20%».
Μ' άλλα λόγια, ο υπουργός ομολογεί ότι πρόκειται να κλείσουν 27 νοσοκομεία - ποσοστό 20% επί των 132 νοσοκομείων. Και σκοπίμως για τα αδιέξοδα των δραματικών περικοπών σε Υγεία και Πρόνοια ο υπουργός Υγείας αποκρύπτει την εκμηδένιση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κατάργηση ολόκληρης της νομοθεσίας περί εφημεριών, εδραιώνοντας ουσιαστικά την απλήρωτη εργασία κι οδηγώντας σε κατάρρευση πολλά τμήματα κυρίως των επαρχιακών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, με το Νόμο 4071/12, εξαφανίζεται εντελώς κάθε αναφορά στην πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών, ενώ διατηρείται η αντιδραστική διάταξη προηγούμενου νόμου για το μηνιαίο πλαφόν των τακτικών εφημεριών. Η ανατροπή αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που μείωσε το εφημεριακό κονδύλι κατά 50 εκατομμύρια ευρώ με το μνημόνιο 2, αλλά και της πολιτικής γενίκευσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα.
Νέος κανονισμός με παλιές περικοπές
Με ατόφιο το βασικό πυρήνα των περικοπών επαναδιατυπώθηκε ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ Β' 1233/2012).
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπει απόδοση δαπανών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ούτε ακόμα και αν κάνουν τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία με βάση το κρατικό τιμολόγιο.
Οπως κατήγγειλε χτες στο «Ρ» ασφαλισμένη του ΙΚΑ η οποία έκανε μαστογραφία στον «Αγιο Σάββα» πληρώνοντας μετρητοίς όσα προβλέπει το δημόσιο τιμολόγιο, δεν μπορεί να εισπράξει αυτά τα λεφτά -όπως γινόταν πριν απ' το ΙΚΑ- γιατί δεν το προβλέπει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.