Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

29.4.12

Μετά βίας έπιασαν τη βάση 4 νοσοκομεία του ΕΣΥ

Μόλις ανεκτές υπηρεσίες παρέχουν στους πολίτες τέσσερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που αξιολογήθηκαν κοντά στη βάση από τους νοσηλευομένους τους ή όσους απευθύνθηκαν στα εξωτερικά τους ιατρεία. Τα νέα για το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας υγείας δεν είναι καλά για τα Νοσοκομεία Κιλκίς, Ρόδου, Δράμας και Καρδίτσας, τα οποία «έπιασαν» τη βάση της κατάταξης (με βαθμολογίες μεταξύ 5 και 6 με άριστα το 10), την οποία μάλιστα δεν έκανε κάποιος τρίτος φορέας ή οργανισμός, αλλά οι ίδιοι οι αποδέκτες των υπηρεσιών.

Στην έρευνα απάντησαν ασθενείς που νοσηλεύθηκαν ή επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τον περασμένο χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Τα ερωτηματολόγια συνέταξε η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του υπουργείου Υγείας με τη συνεργασία της Ομάδας Εργασίας για τις διαδικασίες ποιότητας των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία συγκροτήθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα Υγείας, υποψήφιο βουλευτή με το ΠαΣοΚ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών, κ. Ν. Πολύζο.

Σε σύνολο 132 νοσοκομείων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα μόνον τα 44, στην πλειονότητά τους τα πιο μεγάλα, με αριθμό κλινών άνω των 400 ατόμων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το επίπεδο της φροντίδας που παρασχέθηκε στους ασθενείς από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τις εντυπώσεις που σχημάτισαν από τη γενική εξυπηρέτηση και την εικόνα των νοσοκομείων. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο μέρη: στους εξωτερικούς (αυτούς που επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) και στους νοσηλευόμενους. Συγκεντρώθηκαν 4.648 ερωτηματολόγια νοσηλευομένων και 3.906 εξωτερικών ασθενών. Ο μέσος όρος συνολικής βαθμολογίας (ικανοποίησης) των νοσηλευθέντων είναι 7,85 και των εξωτερικών ασθενών 7,94.

Κιλκίς - Ρόδος: Ασθενής... νοσηλεία
Οι νοσηλευόμενοι (εσωτερικοί ασθενείς) διαπιστώθηκε ότι έχουν καλύτερη εικόνα για τους γιατρούς των Νοσοκομείων της 2ης (Πειραιώς και Αιγαίου), 3ης (Μακεδονίας) και 4ης (Μακεδονίας και Θράκης) Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), και για τους νοσηλευτές της 1ης (Αττικής), 3ης και 4ης ΥΠΕ. Από το σύνολο των νοσοκομείων υπερέχουν αυτά της 3ης ΥΠΕ. Νοσοκομεία με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη του 9 συγκέντρωσαν τα δύο Παίδων («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), το «Αμαλία Φλέμιγκ», της Νάουσας και του Καρπενησίου. Στον αντίποδα (συνολική βαθμολογία κάτω από 6) βρίσκονται εκείνα του Κιλκίς και της Ρόδου.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς κ. Γρ. Χατζησάββας απέδωσε τη δυσαρέσκεια των ασθενών στην παλαιότητα του κτιρίου και στις ελλείψεις προσωπικού. «Το Νοσοκομείο χρονολογείται από τη δεκαετία του '30. Υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας με οκτώ κλίνες, λίγοι είναι αυτοί με τρεις τέσσερις κλίνες, και οι περισσότεροι δεν έχουν τουαλέτα» δηλώνει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. «Είμαι σε αυτή τη θέση από το Σεπτέμβριο. Δεν μπορούν να γίνουν θεαματικές αλλαγές ειδικά με αυτή την οικονομική στενότητα».

Στην έλλειψη προσωπικού αποδίδει τα προβλήματα και ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Β. Παπανικόλας. «Δύο μήνες είμαι στο Νοσοκομείο και προσπαθώ να το λειτουργώ με ασφάλεια καλύπτοντας τις ανάγκες κυρίως εκ των ενόντων. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων».

Δράμα - Καρδίτσα: Εξωτερική... ταλαιπωρία
Οι πολίτες που πέρασαν από την άλλη από τα Εξωτερικά Ιατρεία (εξωτερικοί ασθενείς) εκτίμησαν περισσότερο τη δουλειά και την ανταπόκριση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων της 2ης και της 3ης ΥΠΕ. Με συνολική βαθμολογία μεγαλύτερη από 9 κατατάχθηκαν τα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμιγκ», Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Ξάνθης και Ψυχιατρικό Αττικής. Αντιθέτως, βαθμολογία μικρότερη από 6 συγκέντρωσαν τα Νοσοκομεία Δράμας και Καρδίτσας.

Πάντως σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Μιχ. Χρυσομάλλη, το πρόβλημά τους δεν οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. «Το 2011 πήραμε 22 γιατρούς και 35 νοσηλευτές. Υπάρχουν κλινικές που δεν έχουν κενές οργανικές θέσεις» αναφέρει. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το Νοσοκομείο υποδέχεται ασθενείς και από όμορους νομούς. «Πέρυσι υποδεχθήκαμε στο Νοσοκομείο 135.000 εξωτερικούς ασθενείς τη στιγμή που οι κάτοικοι του νομού είναι 95.000».
 
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.