Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

22.7.11

Κλείνουν 11.000 κλίνες, αλλάζουν 8 νοσοκομεία

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα που συνδιοικού-νται, θα επιτρέπεται η μετα-κίνηση προσωπικού ανάλογα με τις ανάγκες

Της Ελένης Πετροπούλου


Εκ... περιφοράς των εργαζομένων στο ΕΣΥ θα καλύπτονται πλέον οι κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι μετακινήσεις προσωπικού θα γίνονται μεταξύ των νοσοκομείων που συνδιοικούνται, όπως προβλέπουν οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, «συνένωση δυνάμενων σημαίνει καθολική συνεργασία των νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί νοσοκομεία που χωρίζονται από μια μεσοτοιχία να μην καλύπτουν το ένα το άλλο: δεν μπορεί το Αγ. Σοφία να εμφανίζει ηλεκτρολογική βλάβη και να μην τη διορθώνει ο ηλεκτρολόγος από το διπλανό νοσοκομείο».
Χθες, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τις τελικές αποφάσεις για την αναδιάταξη του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «νέα μέρα στο εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο με την ολοκλήρωση των συνενώσεων κλινικών και εργαστηρίων, στα τέλη Αυγούστου θα παρουσιάζει μια νέα εικόνα». Ξεκαθάρισε ότι καμία δομή δεν κλείνει και καμία απόλυση δεν θα γίνει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις:
Οι 175 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που διαθέτει το ΕΣΥ σήμερα, γίνονται 144. Ειδικά για τους διοικητές, από 131 σήμερα, μειώνονται σε 77.
Οι 46.873 οργανικές κλίνες γίνονται 35.815. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κλίνες να μειωθούν περαιτέρω, με συνενώσεις κλινικών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε 8 νοσοκομεία θα μετατραπεί η χρήση τους. Πρόκειται για νοσοκομεία τα οποία έχουν διασυνδεθεί με μεγαλύτερα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο θα αποφασίσουν για την «τύχη» των μικρότερων.
Για 6 νοσοκομεία αποφασίστηκε να υπαχθούν σε καθεστώς συνεργασίας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, αυτά τα νοσοκομεία θα συνεργάζονται επιστημονικά. Για παράδειγμα, το Ωνάσειο θα μπορεί να έχει επιστημονική συνεργασία με το Αττικόν στο Χαϊδάρι, το Τζάνειο με το Μεταξά, το νοσοκομείο στη Ρόδο με τη Λέρο κ.λπ.
Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης υποστήριξε ότι με τις συνδιοικήσεις, «το σύστημα θα απαντά σε κενά που υπάρχουν αυθημερόν». Πρόσθεσε δε ότι πλέον το σύστημα είναι μετρήσιμο και έτσι μπορεί να αξιολογηθεί. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, άμεσα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των διευθυντών στο ΕΣΥ, θα διευρυνθούν τα προσόντα και θα γίνουν κρίσεις. «Παραλάβαμε ένα ΕΣΥ με στρατηγούς και χωρίς στρατιώτες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Αξιολόγηση
Ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος τόνισε ότι «έως το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να αξιολογούμε τα πάντα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η νέα δομή στο ΕΣΥ προβλέπει 82 κύρια νοσοκομεία και 49 διασυνδεόμενα, περίπου 36.000 πραγματικές κλίνες, 1.700 κλινικές και 800 εργαστήρια. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος δήλωσε: «Με δεδομένη την κατά 30% αύξηση προσέλευσης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία είναι επιβεβλημένο ν΄ ανοίξουν αμέσως όλα τα νοσηλευτικά κρεβάτια που παραμένουν κλειστά εξαιτίας δραματικών ελλείψεων προσωπικού. Τουναντίον ο κ. Λοβέρδος, υπακούοντας τυφλά στις εντολές της τρόικας, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 11.000 κρεβατιών με βάση παραποιημένα στοιχεία και στατιστικές αλχημείες». Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι «διοικήσεις 'γίγαντες' όταν πρόκειται για τόσο μεγάλους νοσηλευτικούς οργανισμούς είναι αδύνατον να λειτουργήσουν γιατί δεν είναι εφικτό να υπάρξει έλεγχος στην καθημερινότητα».
Οι αλλαγές στα νοσοκομεία
  • Ο Ευαγγελισμός αποκτά κοινή διοίκηση με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο νοσοκομείο ΙΚΑ.
  • Το Σωτηρία με το Γ. Γεν-νηματάς και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με το Αγ. Βαρβάρας.
  • Το νοσοκομείο Βέροιας με το Νάουσας, το Γεννηματάς Θεσσαλονίκης με το Αγ. Δημήτριος και το ΑΧΕΠΑ με το Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.
  • Το Πανεπιστημιακό Λάρισας με το γενικό νοσοκομείο Λάρισας, το Λαμίας με Καρπε-νησίου και Άμφισσας, το Αγρινίου με το Μεσολογγίου.
  • Το νοσοκομείο Πύργου με της Αμαλιάδας και των Κρεστένων. Στην Κρήτη το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με τα Ιεράπετρας, Σητείας και Νεαπόλεως.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.