Αλίμονο στον αφτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισίας παραδίνεται, για να σωθεί, στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών-Κώστας Βάρναλης

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

email επικοινωνίας : gnda.agia.barbara@gmail.com ** Τηλεφωνικό κέντρο: 213.207.2900

28.3.11

Στροφή, λόγω κρίσης, ασθενών στο ΕΣΥ

Το 2010 νοσηλεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 400.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2009

Της Πεννυς Mπουλουτζα


Εκτίναξη του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφηκε πέρυσι στη χώρα μας, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της κρίσης και στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Aλληλεγγύης, το 2010 οι πολίτες «έκαναν στροφή» στο ΕΣΥ, αφού αυξήθηκαν κατά 24% οι νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με το 2009. Η αυξητική τάση συνεχίζεται και φέτος, με χαμηλότερο όμως ρυθμό: το πρώτο δίμηνο του 2011, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών είναι 5% μεγαλύτερος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Πέρυσι νοσηλεύθηκαν στο ΕΣΥ 400.000 ασθενείς περισσότεροι σε σχέση με το 2009 (2.118.868 έναντι 1.711.352), με την πιο «θεαματική» αύξηση να καταγράφεται στα νοσοκομεία της Κρήτης (της τάξης του 51% ή αλλιώς, 145.258 νοσηλευθέντες έναντι 96.000 πρόπερσι). Τα νοσοκομεία στα οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εσωτερικών ασθενών είναι τα Πανεπιστημιακά Ιωαννίνων και Λάρισας και το Γενικό Κρατικό Αθηνών. Αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων (4% ή 436.405 επεμβάσεις έναντι 417.843 το 2009).
Η μεγαλύτερη «πίεση» στα νοσοκομεία, αλλά και η ανάγκη για «οικονομία» στο σύστημα Yγείας, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 12% η μέση διάρκεια νοσηλείας, που ήταν το 2010 4,28 ημέρες έναντι 4,75 ημερών το 2009. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η μείωση της τάξης του 9% των εξωτερικών ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που οδήγησε και σε μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 11%. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, αυτό οφείλεται εν μέρει στις επισχέσεις εργασίας των γιατρών τους πρώτους 2-3 μήνες του 2010, αλλά και στο ότι η κρίση «ακόμα» δεν είχε επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους πολίτες και «ο πολίτης ακόμα αντέχει να δώσει 50 ευρώ για να εξεταστεί, αλλά δεν αντέχει τα 2.000 ευρώ για νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα».
Για αναμενόμενα λόγω της κρίσης φαινόμενα κάνει λόγο στην «Κ» ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος. «Η στροφή προς τις δημόσιες υπηρεσίες Yγείας έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και σχετίζεται με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η σχετική παρατήρηση έχει γίνει για 40 χρόνια στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπου φάνηκε ότι όταν η εισοδηματική πολιτική είναι περιοριστική, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν τα ιατρεία του Ιδρύματος. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τώρα στο σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας εξαιτίας της δραστικής περικοπής μισθών και συντάξεων».
Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, όταν περιορίζεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ο πολίτης θα προτιμήσει το «κόστος χρόνου» που συνεπάγεται η αναμονή στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Αναφερόμενος στη μείωση των εξωτερικών ασθενών στα νοσοκομεία, ο κ. Κυριόπουλος σημειώνει ότι «σε κάποιο ποσοστό η ζήτηση των υπηρεσιών Yγείας στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβάλλουσα και ως τέτοια μπορεί να αναβληθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια του φαινομένου είναι σχετικά μικρή. «Εάν η κρίση διαρκέσει για μεγάλο διάστημα και κυρίως εάν τα ποσοστά ανεργίας παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα, τότε θα παρατηρηθεί σταθερότητα ή και μείωση στη ζήτηση των δημοσίων υπηρεσιών Yγείας, λόγω της πτώσης της αυτοεκτίμησης της Yγείας από τους πολίτες και της “συμφιλίωσης” με μέτρια και κακή Yγεία».
Κατά τον ίδιο, η επιλογή είναι ολική επαναφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσω της οποίας μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που συσσωρεύονται με το στρες, τη «στροφή» σε φθηνό αλκοόλ, καπνό και τροφή, αλλά και τη ψυχοδιανοητική ανισορροπία στα νοικοκυριά...

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται όσοι έχουν απωθημένα με τους Δημόσιους Φορείς, να μην αναρτούν σχόλια εδώ.